19-07-07

Daar gaan we weer...

En hop, we zijn maar weer eens vertrokken voor een rondje bakkeleien over gevaarlijke hondenrassen. Ik heb het er al eens over gehad, ik weet het, maar de kranten ook, dus... Dit keer is er een peuter gebeten door de hond van de grootouders, een kruising tussen een Rottweiler en een Mastino Napolitano. Vandaag stond in de krant dat het kindje een oog is kwijtgeraakt.

De eerste gedachte die dan bij mij opkomt is: "wie komt er in godsnaam op het lumineuze idee om een Rottweiler te gaan kruisen met een Mastino???” Een beetje hondenkenner weet dat Rottweilers kalven van beesten zijn en dat een Mastino een ras is voor ervaren hondeneigenaars. Dat zegt toch genoeg?
Stel je eens voor dat je mij zou gaan kruisen met een Dogo Argentino. Bijvoorbeeld. Een American Stafford als ik werd oorspronkelijk gekweekt voor hondengevechten. Een Dogo Argentino voor de jacht op poema's, wilde zwijnen en jaguars. Meng die twee samen, kluts goed en in het slechtste geval in onervaren handen heb je een recipe for disaster. Anderzijds werden beide rassen ook gekweekt om goed in familiekring te functioneren en zijn het dus echte gezinshonden. Wie honden gaat kruisen, probeert meestal op een soort Überhund te creëren, die voldoet aan bepaalde eigenschappen. Draait dit goed uit en is het resultaat een combinatie van alle goede karaktertrekken: tant mieux. Zit het een beetje tegen, dan heb je een mix van alle negatieve trekken van beide rassen in één hond. Iedere kruising is een beetje een gok: ’t kan goed uitdraaien of slecht.
Neem nu mijn baasjes. Als je hen gaat kruisen en het zit niet mee, dan is het resultaat een klein, ros kindje met flaporen en lange tenen. Ik bedoel maar… Kun je je al voorstellen hoe de andere kindjes daarmee zullen lachen op de speelplaats?

Mijn tweede gedachte bij dit recente voorval is: “Wat doen grootouders in hemelsnaam met zo’n hond???” Mijn baasjes zeggen altijd dat ik geen hond ben voor oude mensen. Ik ben immers sterk, heb veel energie en kan – zoals zoveel Staffords – geen andere honden uitstaan, wat ik bij momenten ook duidelijk laat blijken. Op zulke momenten is het vrouwtje altijd blij dat ze stevig in haar schoenen staat. Geen haar op hun hoofd zou eraan denken om op hun vijfenzestigste nog een hond als ik in huis te halen. En okay, misschien zijn die grootouders nog goed te been en misschien is (was, want de hond heeft een spuitje gekregen) hun hond uiterst gehoorzaam. Maar toch…

En tenslotte vraag ik me nog af: “Zijn er nu nog altijd mensen zo dom om een hond, groot of klein, zogezegd gevaarlijk of niet, alleen te laten bij een klein kindje???” Intussen zou ieder mens met wat gezond verstand toch al moeten weten dat je je hond, hoe braaf en lief ook, niet alleen mag laten met kleine kinderen? Kleine kindjes hebben er een handje van weg om honden te pesten, meestal onbewust, dat wel, maar het resultaat is wel hetzelfde. En misschien heeft die hond het kind wel een waarschuwing gegeven, misschien heeft de hond wel duidelijk gemaakt dat hij niet gediend was met aandacht of speelpartijtjes. En misschien heeft het kind die waarschuwing niet begrepen. Hoe dan ook, het jammerlijke gevolg is bekend. Kindje waarschijnlijk voor de rest van zijn leven getekend, grootouders opgezadeld met een immens schuldgevoel en hond afgemaakt.

Dus, beste mensen, drie raadgevingen: 1) stop met zulke dubieuze kruisingen te creëren, 2) koop een hond die bij je persoonlijkheid en leeftijd past en 3) hou je kinderen en honden in het oog! Enkel dan kunnen we in de toekomst hopelijk dergelijke verhalen in de kranten vermijden, waarbij wij, de verguisde gevaarlijke rassen, steevast weer het voorwerp worden van een hele polemiek, terwijl de meeste onder ons niets kwaads in de zin hebben.

08:18 Gepost door Hector en Fonzie in Algemeen | Permalink | Commentaren (10) |  Facebook |

Commentaren

Ik wilde er ook een stukje aan wijden op mijn blog, maar zo mooi en goed verteld, neen, dat kan ik nooit! Ik stuur mijn bloggertjes wel door naar hier! En Erkan en Enid, jullie hebben volkomen gelijk, kleine kindjes en honden laat je niet alleen, hoe lief en braaf het hondje ook mag zijn. Je weet maar nooit...

Gepost door: Kristel | 19-07-07

http://donnatella.skynetblogs.be/post/4533384/honden-en-kinderen Hondenbeten kunnen vermeden worden. Een reden om een hond te kopen bij een goede fokker die rekening houdt met de karakters van de ouderdieren.
Groetjes van Daisy

Gepost door: Daisy | 19-07-07

Ach... Ik vind het altijd erg om zulke dingen te lezen. Maar inderdaad: wie laat er nu zijn hond alleen met kleine kinderen? Daar is nu toch al genoeg over gezegd en geschreven? Mijn eerste gedachte ging uit naar de grootouders: waar waren zij toen dat kind alleen met die honden was? @Daisy: en over broodfok of onverantwoord kruisen zijn ook al inkt en woorden genoeg gevloeid, niet?

Gepost door: Lena | 19-07-07

Geen paniek, ons Oscar en Carmeneke zullen niet levend gekookt worden in hun buitenverblijf. Ze hebben elk een slaaphokje waar ze in kunnen en er staan een grote parasol boven hun buitenverblijfje! En als het echt té heet word, neem ik ze wel binnen hoor. Groetjes.

Gepost door: Kristel | 19-07-07

Nog een fijne donderdagavond gewenst

Gepost door: Anke | 19-07-07

knap geschreven en sta er achter..liefs viv

Gepost door: viv | 20-07-07

Er zijn altijd wel ongelukken die vermeden kunnen worden, maar ik denk dat de meeste mensen het gevaar zijn vergeten. Als men te laks word kunnen allerlij dingen gebeuren,het is triestig. Aan de andere kant, zou het niet weer volledig rasgebonden moeten zijn, dan begint het op honden rasisme te lijken. Ik denk dat erkan al heel goed weet dat er soortgenoten zijn die beloond worden om zich "slecht" te gedragen. Een mens zou beter moeten weten. Het is weer een triestig moment.

Gepost door: Andy | 20-07-07

jah er zen altijd ongevallekes maar zoals jij het beschijft is heel knap gedaan,deze hond had al 2x gebeten naar de baasjes,waarom dan dan kindje erbij laten!!!!
heel veel liefs en ik blijf komen lezen..
Groetjes en straks een heel tof weekend!Liefs

Gepost door: muziekoase | 20-07-07

Goed dat je het eens duidelijk maakt Erkan, zo'n toestanden zij hier ook vaak onderwerp van gesprek.
Groetjes !

Gepost door: Parelmoer | 21-07-07

goede morgen ,ik ben er vandaag 1 maandje,en probeer ook blogjes te bezoeken,moet wel nog veel leren,groetjes

Gepost door: lovely | 22-07-07

De commentaren zijn gesloten.