26-07-07

Honden in de hitte...

Friends, Belgians, countrymen, liefste lezers en toevallige passanten, lend me your ears. Het hoeft niet altijd nutteloze nonsens te zijn wat ik hier kom vertellen. Soms mag het al eens wat ernstiger. Schrik niet, klik niet verder, het is maar eenmalig! Ooit zei iemand dat je je macht voor het goede moet aanwenden. Nu, echte macht heb ik niet, maar aangezien mijn tellertje toch gestaag de hoogte in klimt, neem ik aan dat er dagelijks toch een aantal mensen hier al dan niet geïnteresseerd komen lezen. Dus wil ik mijn internetinvloed vandaag even aanwenden om jullie op iets belangrijks te wijzen. Ik heb geen politieke boodschappen te verkondigen, ik wil hier geen antidopingmanifest neerpennen (daar zijn de kranten voor, nietwaar?) en ik wil al zeker niemand bekeren tot een of andere duistere godsdienst.
Eigenlijk wil ik het hebben over een typisch zomerprobleem. Jààà, ik wéét het: het weer vandaag ziet er niet bepaald zomers uit, maar voor hetzelfde geld vallen we morgen allemaal dood van de hitte, en voor hetzelfde geld krijgen we dit jaar al helemaal géén zomer meer, en dan blijf ik zitten met mijn onderwerp van de dag.
Proficiat, u hebt mijn hele inleiding al doorgeworsteld, u weet nog steeds niet waarover het gaat en toch leest u nog verder, waarvoor mijn dank. Uw inspanning wordt NU beloond: ik ga het hebben over hitteberoerte bij honden. Een soort zonneslag maar dan erger. Zoals jullie allemaal wel weten, kunnen wij, uw trouwe viervoeters, niet zweten. Nu ja, we kunnen het wél, maar niet genoeg om onze lichaamstemperatuur voldoende op peil te houden. Wij koelen af door te ademen met onze bek open, waardoor het vocht kan verdampen. Wie over een klein tikkeltje gezond verstand beschikt, zal wel kunnen raden dat we, als het té warm is, en de lucht te vochtig, niet genoeg afkoelen en onze lichaamstemperatuur dus de hoogte inschiet. Laat je ons dan ook nog eens zware inspanningen doen, dan is het hek helemaal van de dam natuurlijk. Als onze temperatuur te hoog oploopt, krijgen we problemen met de bloedstolling en kunnen we ten prooi vallen aan een hersenberoerte, met alle jammerlijke gevolgen vandien. Vind je het toch nodig om ons bij 30 graden achter een bal aan te jagen, of ben je niet slimmer en laat je ons achter in een bloedhete wagen met veiligheidshalve alle raampjes hermitisch afgesloten, dan gaan onze hersenen koken en kunnen we... jawel... doodgaan. Eerst gaat onze kop warm aanvoelen, daarna wordt onze tong paars, beginnen we als een gek te hijgen en slaan we aan het rillen en beven. Dat is het teken voor u dat u ons DRINGEND moet afkoelen. Smijt ons in een bad vol ijskoud water, wikkel ons in ijsklompen, besproei ons met water uit de waterput, het maakt niet uit, als we maar zo snel mogelijk afkoelen. Ja, u zou een beroerte krijgen van dat plotse termperatuurverschil, maar wij zijn u niet. Bij ons, trouwe viervoeters, kan dat geen kwaad. Het belangrijkste is dat we afkoelen en liefst zo snel mogelijk.
Friends, Belgians, countrymen, lieve lezers en toevallige passanten: u weet dus wat u te doen staat: eerst en vooral vermijdt u lieftalligst deze problemen, maar komt het toch zover, zorg dan dat u steeds een paar kilo ijsblokjes in uw zak meedraagt! Afgesproken?

11:11 Gepost door Hector en Fonzie in Algemeen | Permalink | Commentaren (6) |  Facebook |

Commentaren

na zo'n duidelijke uitleg geen reactie geven kan toch niet hé. Ik kan ook wel last hebben van de warmte, ben dan ook al 8 jaar en niet al te klein zwart van pels, dus warm weer is niets voor mij en elk waterplasje is zeer welgekomen. Eigenlijk vindt ik een eerder frisse zomer is voor mij geen probleem.We wandelen wat verder en ik ben een tevreden hond want elke plas krijgt van mij een bezoekje .Leve de kwakkelzomer!

Gepost door: yitse | 26-07-07

Erkan, Donna heeft weinig last van de hitte. Op warme dagen vind je haar in een vijver of een stadsfontein. In de zomer is haar vacht op een lengte geschoren omdat ze overal gaat zwemmen.
Groetjes van Daisy

Gepost door: Daisy | 26-07-07

Erkan je bent goed op de hoogte jongen, denk eraan he...knuf viv

Gepost door: viv | 27-07-07

Onze Tidou blijft bij hoge temperaturen ook thuis, gaat niet mee wandelen overdag, maar wachten we tot na 20u! Jammer genoeg is het voor ons bernerke wel heel snel veel te warm, ne keer boven de 20c° en 't is al te warm. Hier zijn we eigenlijk ook blij met de kwakkelzomer, maar ik zeg het niet luidop, want veel mensen doen me wat denk ik! Maar voor de hondjes is het beter een kwakkelzomer, zien ze toch minder af eh!

Gepost door: Kristel | 27-07-07

Goed om weten, ik hoop dat vrouwtje het nooit zal moeten toepassen en bovendien vrees ik nog meer dat ze het nooit zal moeten toepassen gezien de huidige weersomstandigheden.

Gepost door: Woody | 27-07-07

Van die hitte moet ik ook niets hebben. Zeker met mijn zwarte vacht. hoewel ik een spanjaard ben vind ik er niets aan. Ga altijd in de schaduw enz. Van water zelf heb ik het ook niet echt. Zeker niet in spoeiervorm, dan ga ik de loop op. Maar een aaibeurt met een doordrenkte doek, of hele natte handen vind ik niet erg. Gelukkig is het binnen in het huis altijd fris. Gelukkig heb ik maar een erg dunne vacht, anders was het nog een stuk warmer vrees ik.

Gepost door: Thomas | 28-07-07

De commentaren zijn gesloten.